Pazo de San Mauro Albarino 100%! Een mooie, complexe wijn!

Gepubliceerd op 19 december 2020 om 11:02
Rating: 5 sterren
1 stem

Albarino is een van mijn favoriete (wijn)druiven. Als ik uit eten ga en ze hebben deze wijn op de kaart staan, dan kan je er eigenlijk wel zeker van zijn dat ik deze wijn bestel.

Albarino heb je alleen wel in heel veel varianten! Van complexere wijn, tot een lichte wijn. Nu krijg ik vaak de vraag als ik het heb over complexere wijn: 'Wat bedoel je nou precies? Hoe kan een wijn nou complex zijn?'.
Ik ga het kort proberen uit te leggen:
Je hebt wijnen die je makkelijk en snel wegdrinkt. Je weet wel, als je op de borrel bent en je bent lekker aan het wijnen, dan gaat het allemaal wat sneller. Dit zijn vaak gangbare wijnen, die wat neutraler zijn in de smaak, waardoor je dit ook makkelijker wegdrinkt. Wanneer je aan het tafelen bent, dan kun je voor wat 'bijzonderdere' wijnen gaan.

Een complexe wijn, is eigenlijk een wijn, waarvan de smaak wat meer uitgesproken is dan een standaard wijn en zelfs meerdere smaken kan hebben. Er gebeurd veel met je smaakpapillen wanneer je een slok neemt. Vaak zijn dit ook zwaardere wijnen. Hier zou ik geen flessen achterelkaar van op kunnen, zonder zatjes te worden (ik..., misschien jij wel).

 

Deze Albarino is dus een complexe wijn en ik ga proberen te omschrijven wat er gebeurd met de smaak in je mond:

Wanneer je een slok neemt, dan proef je een frisse fruitige smaak gecombineert met een ziltige toon van zeewier en vervolgens sluit deze af met een licht vetje.

Het is echt een mooie, goed gebalanceerde wijn.

 

Waar te koop en tegen welke prijs:
Als je deze wijn intikt op google, krijg je ontzettend veel aanbieders!
Ik heb hem bij mijn favoriete snoepjeswinkel gehaald: Wijnkoperij Vliegendt Hert, maar ik zag dat deze nu niet meer online staat.
Hij is te koop vanaf 12,50 EUR tot 16 EUR.

 

Lekker bij:

Door zijn ziltige smaak en het frisse fruit boeket past hij uitstekend bij alles wat uit de zee komt. Ik zou hem persoonlijk niet drinken bij een borrel, daarvoor is hij te complex.

 

De wijn:

Deze Albariño komt uit Spanje, de Rías Baixas streek, 2019 en bestaat voor 100% uit de Albarino druif.

Hij heeft flink wat frisse zuren, is levendig, ziltig en heeft een fruitig boeket van perzik, abrikoos en tropisch fruit. 

 

Ik vond dit stukje over het gebied waar de wijn vandaag komt en de uitleg over de druif erg leuk en deze wil ik graag met jullie delen:


Bron: www.wijnbeurs.nl

Rías Baixas

Voor Albarino zijn de beste resultaten te vinden in het noordwesten van Spanje, ook wel het ‘groene Spanje’ genoemd. Hoewel je anders zou verwachten, valt er veel regen en voor Spaanse begrippen is het er koel. Zowel tijdens het groeiseizoen als tijdens de rijpingsperiode, schijnt de zon uitbundig. De wijnen uit dit deel van Spanje staan bekend om hun droge en verfrissende stijl. Rias Baixas ligt aan de Atlantische Oceaan en is dé regio voor witte wijn en dan met name van Albariño. Maar liefst 90% van de wijngaarden is aangeplant met deze druif die je alleen in Spanje en Portugal zult tegenkomen. 

Albariño

Het verhaal gaat dat de druif ooit door Duitse monniken naar Galicië is gebracht die Riesling stokken meebrachten. Deze aromatische Spaanse witte wijnen staan door het Atlantische zeeklimaat garant voor een fris glas vol fruit, mineraliteit en een bloemig parfum. Ze worden bijna altijd als monocépage, oftewel als 100% Albariño, op de markt gebracht.

 

Door de populariteit van de druif, de hoge grondprijzen en het vochtige klimaat (dat het werken op het land behoorlijk intensief maakt) zijn Albariño-wijnen nooit goedkoop. Daarentegen is de kwaliteit gemiddeld erg hoog en hierdoor worden ze door velen gezien als dé witte wijn van Spanje.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.