Wijntermen

 

Het is je waarschijnlijk niet ontgaan... maar ik ben echt wel een behoorlijke wijnliefhebber. Ik vind dat ik van mijzelf wel mag zeggen dat ik er ondertussen ook best wat verstand van heb.

Een uit de hand gelopen hobby kun je het wel noemen

(kun je dit een hobby noemen? Geen idee eigenlijk, maar het klinkt stiekem wel grappig).

 

Af en toe geef ik een wijnproeverijtje voor mijn vriendinnen bij een diner of bij een borrel.

Op deze manier laat ik ze kennis maken met verschillende wijnen en wat smaak van eten kan doen met de smaak van de wijn bijvoorbeeld.

Mijn vriendinnen waren (totdat ik ze met mijn wijnliefde heb besmet) nog niet heel erg bekend met wijn en de verschillen hierin. Daarom vond ik het juist leuk om bij hen alles uit te proberen en te kijken of ik ze de verschillende smaken van wijn kon leren en laten proeven. Ook een leuke uitdaging voor mij. 

Door hen ben ik geïnspireerd geraakt om deze blog te schrijven. Tijdens die wijnproeverijtjes kreeg ik namelijk veel vragen zoals: 'Super leuk Far en het is echt heerlijk, maar een soepele wijn of complexe wijn, wat betekent dat nou eigenlijk?'  of 'Waarom ruik je eerst de wijn voordat je hem proeft' .

Wat mijn hoofddoel in eerste instantie was, was dat ik de volgende opmerking in ieder geval nooit meer zou willen horen en dat is deze :

'Nou, je kunt me alles geven hoor, ik proef toch geen verschil tussen duur of goedkoop of zuur of niet' en dat is me gelukt!

 

Vaak krijg ik ook appjes als mensen in de winkel staan voor een schap vol met wijn: 'Far, welke is nou lekker?' en ik denk dat heel veel mensen deze vraag zichzelf stellen op zo een moment en geen 'Far' hebben die ze kunnen appen. Voor deze mensen (en voor iedereen natuurlijk die het leuk vind) is deze blog over wijntermen.
Wanneer je dan zelf een wijntje proeft kun je de termen toepassen en als je dan een recensie leest van een wijn (voor een schap waar je dus niet uit kunt kiezen), dan begrijp je het wellicht wat beter en maakt dit de keus voor de wijn wat makkelijker. Zo doe ik het ten minste met wijnen welke ik niet ken.


Ik heb 1 blog geschreven waar alle algemene wijntermen in staan en 1 blog waarin enkel de smaak en geur wijntermen benoemd worden. Geloof me, dit zijn ze lang nog niet allemaal, maar ik heb een selectie gemaakt met diegene waarvan ik denk die je het meest van toepassing zijn.

 

Veel lees plezier en mocht je leuke aanvullingen hebben, laat het me zeker weten!