Tonijn tartaar met een soja-sesamdressing

Gepubliceerd op 14 november 2020 om 08:33
Rating: 4.4 sterren
5 stemmen

Mijn beruchte tonijn tartaar recept staat dan eindelijk online! Hier hebben ondertussen zoveel mensen naar gevraagd (vooral de mensen die hem bij mij hebben gegeten).

Dit kook ik namelijk erg graag voor mijzelf, maar ook wanneer ik gasten over de vloer krijg. Het is snel klaar, zoo lekker en het ziet er ook nog eens prachtig uit. 

Dit gerecht is ook lekker uit te breiden met de: Krokante Gamba

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 400 gr. verse Tonijn (het is erg belangrijk dat de tonijn vers is omdat je hem rauw gaat eten, je ziet dit aan de rode kleur, als hij wat blank rood is, dan moet je het niet doen!)
  • 1 Bosui (deze ga je niet helemaal gebruiken)
  • 20 Bieslook steeltjes
  • 2 el Sesamzaadjes
  • 3 el Sojasaus
  • 125 ml Slagroom
  • Olijfolie
  • Zout en peper

*Wil je het gerecht mooi opmaken? Dan is een steekring erg makelijk hiervoor. Voor de smaak maakt dit uiteraard niet uit. Heb je geen steekring? Dan kun je ook vershoudfolie in een glas plat drukken, hier de tonijntartaar indrukken en dan op zijn kop op het bord zetten.

 

Bereidingswijze:

Voorbereiding: Haal de tonijn 20 min. van te voren uit de koelkast zodat deze niet te koud is. 

Stap 1: Snijd de tonijn in kleine stukjes, niet te fijn! Stukjes van een halve centimeter ongeveer. Op deze manier blijft de smaak van de tonijn perfect, wanneer je dit te fijn snijdt verdwijnt de zachte structuur en de mooie smaak.

Stap 2: Snijd de bosui in fijne ringetjes (ik pak de helft van de witte kant en de helft van de groene kant van de bosui. Snijd ook de bieslook fijn (houd 8 hele stengels over voor het opmaken van je bord).

Stap 3: Verwarm de sesamzaadjes in een koekenpan. Blijf hier bij, dit kan snel gaan. Op het moment dat deze bruin kleuren, voeg je de sojasaus en de slagroom toe en zet je het vuur zacht. Blijf met een garde goed roeren zodat de saus niet aankoekt. Laat deze circa 5 min. op laag vuur (al roerend) inkoken.

Stap 4: Schenk een klein beetje olijfolie over de tonijn en maal er peper over. Voeg 1 flinke hand bosui toe en de bieslook.

Let op: Dit is per persoon naar smaak toe te voegen. De een houdt van veel bosui en bieslook de ander van minder. Ik persoonlijk voeg altijd een klein beetje toe en proef, je kunt beter te weinig hebben en toevoegen, dan teveel en het er niet meer uit kunnen halen. Het zou ten slotte zonde zijn als je een hap neemt en je alleen maar ui proeft uiteraard! 

Stap 5: Dit geldt hetzelfde voor de saus. Ik begin met 2 el van de saus toe te voegen aan de tonijn en ik proef en voeg er eventueel daarna nog meer aan toe. Te veel saus, overheerst de smaak van de tonijn en dit is juist het lekkerst aan je gerecht. Vindt de perfecte balans zodat alle smaken goed tot zijn recht komen. 
Mis je nog iets? Maak op smaak met peper.

Stap 6: Schenk nog een piep klein beetje olijfolie over de tonijn (puur voor de glans). Zet de steekring op je bord en schep de tonijn in de ring. Druk dit goed aan, zodat het mooi in vorm blijft (dit gaat het makkelijkst met een stampertje, heb je deze niet? Dan kan dit ook met de bolling van een lepel).

Stap 7: Druppel speels wat olijfolie over je bord en de tonijn (voor de show) en maal (van een hoge afstand van het bord) de pepermolen erover.

Maak af met 2 stengeltjes bieslook erop en wauw..... wat een plaatje! 

 

*Eventueel lekker om nog een schijfje citroen toe te voegen, ook mooi voor de kleuren op je bord.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.