Stoofpeertjes, Oma's recept!

Gepubliceerd op 12 november 2020 om 16:18

Als je op google: traditioneel recept stoofperen, intikt. Krijg je alleen maar recepten met rode wijn of bessensap. Terwijl de echt oude traditionele manier, zonder is!

Stoofperen zijn zo ontzettend lekker!

Mijn oma is echt de beste in stoofperen maken, dus heb ik haar het recept gevraagd. Al jaren maak ik deze elke winter weer! Heerlijk bij stoofgerechten, maar ook zeker bij vlees en zelfs bij vis!

Kortom, bij alles dus!

Ingrediënten voor 8 peren:

  • 8 Stoofperen
  • 1 Kaneelstokje 
  • 2 el. Suiker

*Eventueel Zetmeel om later het vocht te binden

Bereidingswijze:

Stap 1: Schil de peertjes in zijn geheel en laat het stokje eraan (zoals op de foto). Sommigen vinden het niet fijn te kliederen met het klokhuis bij het eten, maar voor het koken behouden de peertjes op deze manier veel meer smaak.

Stap 2: Gebruik een kookpan waar je alle peertjes staand op de bodem kunt zetten en vul de pan met water net tot onder het steeltje (dus de peertjes staan niet helemaal onder water).

Stap 3: Voeg het kaneelstokje toe en breng de pan aan de kook met de deksel erop.

Stap 4: Zodra het water kookt, draai je het vuur zacht en laat je het in zijn geheel stoven tot ze een mooie rode kleur hebben, dit duurt circa 3-4 uur (Let wel op dat de peertjes niet aankoeken). Voeg na 1 uur en 45 min. de suiker toe en stoof door tot ze klaar zijn.

Stap 5: Als de peertjes klaar zijn, haal je ze er met een schuimspaan voorzichtig uit (pas op ze zijn erg zacht en breekbaar) en zet je ze weg.

Stap 6: Indien gewenst kun je het vocht binden om vervolgens over de peertjes heen te schenken. Dit doe je door een papje te maken met 1,5 tl zetmeel en een klein beetje water. Roer goed door en meng door het vocht van de peertjes. Breng dit in zijn geheel al roerend aan de kook.

 

Je peertjes zijn klaar! 

*Eventueel ook lekker om tegelijkertijd met het kaneelstokje, 1 steranijs toe te voegen (deze wel na 1 uur verwijderen, omdat deze erg sterk van smaak is) .

Reactie plaatsen

Reacties

Keetie
4 jaar geleden

Echt heerlijke peertjes. Lekkerder zo dan in de wijn!!!

Rogier
4 jaar geleden

Leuk! Ik krijg morgen stoofpeertjes van de lokale boer. Zin in!!!

Janine
4 jaar geleden

Aylin (9) heeft de hele middag in de keuken gestaan om de stoofpeertjes volgens jouw recept te maken. Ze moest een presentatie maken voor school met haar favoriete recept en dit ook maken. En inderdaad ze smaken echt fantastisch!