Smaak & geur wijntermen

Gepubliceerd op 23 maart 2021 om 17:47

Smaak & geur van de wijn, het aller- aller belangrijkste!

Het kan zomaar zijn dat je bij het lezen van deze wijntermen de uitleg niet begrijpt omdat ik algemene termen gebruik om het uit te leggen. Klinkt verwarrend hè?!

Helaas, ik heb echt geprobeerd het zonder deze termen uit te leggen, maar dit is simpelweg bijna onmogelijk. Mocht je dus zo een term tegenkomen. Dan raad ik je aan om eerst de algemene wijntermen te lezen.

Ik leg er wel alvast 1 uit omdat deze vaak terugkomt in deze blog:

Mondgevoel:
Het gevoel wat de wijn geeft in de mond (dus niet de smaak). Een wijn kan filmend zijn of strak bijvoorbeeld.

Body:
Ik dacht altijd dat dit iets zei over de kracht van de smaak van de wijn.
Niet dus.. Body staat enkel voor de structuur en de dikte van de wijn. Dit bepaal je met je mondgevoel. Je hebt een lichte body, medium body en volle body.  

Nu kun je denken, wat boeit dat, het gaat toch om de smaak. Maar vaak is het ook heel leuk om te ontdekken dat een kleur en geur van een wijn al zoveel verklapt over de wijn, zonder dat je hem hebt geproefd. 

 

Boeket:
Dit omschrijft alle verschillende geuren in een wijn.

 

Boterig:
Een omschrijving van een wijnaroma van vaak witte wijn die houtrijping heeft gehad. Er zijn bijvoorbeeld ‘dikke Chardonnays’ die heel boterig zijn, zoals Meurseult.

De boterigheid kan extra worden aangezet door de wijn een tweede keer te laten vergisten, waardoor het scherpe appelzuur wordt omgezet in het zachtere melkzuur. Hij laat een beetje een olielaagje achter op de tong.

 

Complex:
Zo noem je een wijn wanneer hij perfect in balans is, maar dat bij iedere slok dat je neemt je opnieuw verrast wordt. Er gebeurd zoveel in het mondgevoel. Hier is veel aandacht besteed aan de wijn en vaak zijn dit wel de betere kwaliteitswijnen omdat hier heel veel energie is gestoken in kleine details tijdens het hele proces van het maken van de wijn, wat al kan beginnen met de grond van de wijnstokken bijvoorbeeld.

 

Droog:
Technisch een wijn met niet meer dan 0,2 procent ongegiste suiker. In de praktijk een smaak of mondgevoel die het tegenovergestelde is van zoet.

 

Filmend:
Dit zegt eigenlijk dat je wijn soepel en vol is. Dit herken je aan het volgende: Als de wijn een soort vetje achterlaat op je tong. Hetzelfde mondgevoel wanneer je een hap slagroom neemt en doorslikt, dat laagje wat overblijft op je tong. 

 

Fruitig:
Dit verwijst naar de geur van de wijn. Dus dat de wijn ruikt naar fruit. Vaak ruik je dit bij jonge wijnen.

 

Fris:
Dit zijn geen zware wijnen maar vaak lichte wijnen welke je makkelijk weg drinkt zoals; Gruner Veltliner of Sauvignon Blanc. Vooral lekker op zomerse warme avonden, wanneer je geen zin hebt in zware wijnen die direct naar je hoofd stijgen.

 

Houtgelaagd:
Dit zijn wijnen die een houterige smaak hebben overgehouden van de rijping op eikenhouten vaten. 
Zie algemene wijntermen voor de complete uitleg hiervan.

Mineraal:
Dit verwijst naar de geur van de wijn. Dus dat de wijn ruikt naar mineralen: Graniet en kalk bijvoorbeeld.

 

Rond:
Ronde smaken zijn smaken die niet uitschieten en niet scherp zijn.

Rijk:
Een wijn die een krachtig en volle smaak heeft, vaak een hoger dan gemiddeld alcoholpercentage heeft maar wel in evenwicht blijft!

 

Strak:
Is het tegenovergestelde van filmend. Geen vetje, een wat drogere, samentrekkend mondgevoel. Dus ook deze term zegt niks over de smaak van de wijn alleen het na gevoel.  Vaak de wat licht gekleurde wijnen met een zuurtje zijn strak.

 

Soepel:
Je hebt van die wijnen die echt een uitgesproken smaak hebben. Zodra je een slok neemt proef je een zuurtje of iets heel kruidigs bijvoorbeeld. Soepel wilt zeggen dat hij niet van die uitschieters heeft qua smaak en dat de balans heel goed is. Een gangbaar wijntje, welke je dus eigenlijk bij veel gelegenheden kunt drinken en waar geen enkele smaak overheerst.

 

Wrang:
Bij het nemen van een slok trekken je wangen een beetje naar binnen en ik vind dat je wrang altijd proeft in de afdronk. Het laat een wat droger gevoel achter in de mond. Dit hebben vooral jonge wijnen waar de tannines nog niet rijp zijn dus nog weinig fruitsmaak hebben.

 

Zuurtje:
Wijnen hebben meestal een gemiddelde zuurwaarde tussen de 5 en 9 gram zuur per liter. Hoe hoger de zuurgraad hoe frisser de wijn. Je hebt het over een ‘zuurtje’ wanneer de zuurgraad hoger is en dit dus merkbaar (maar niet storend) proeft.

 

Zwaar:
Dit zijn wijnen die body en kracht hebben. Ik drink deze bijvoorbeeld alleen in combinatie met een gerecht omdat na 2 glazen (ja, ook bij mij) deze naar mijn hoofd stijgen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.