Algemene wijntermen

Gepubliceerd op 23 maart 2021 om 16:54

In deze blog schrijf ik over de algemene wijntermen.

Je hebt er echt nog honderdduizend meer, maar voor mij zijn dit de meest gebruikte.

Mocht je er nog missen, laat het me zeker weten! Ik vul ze graag aan.

Lees ook mijn andere blog: 'Smaak & geur wijntermen' .

Aroma:
Dit staat voor de geur van de wijn. Vaak in restaurants zie je dat mensen eerst ruiken in hun glas. Dit doen ze om de geur te bepalen van de wijn. Dit kan al zoveel verklappen over de wijn o.a. ook of hij kurk heeft.

 

Afdronk:
Dit is de smaak die na een slok nemen van je wijn achterblijft in je mond.

 

Ademen:  
Dit is het moment tussen de wijn openmaken en hem opdrinken. Die tijd laat je de wijn ‘ademen’. Je laat de wijn zuurstof opnemen en dit komt ten goede van de smaak van de wijn.

 

AOC – Appellation d'Origine Contrôlée:
De hoogste Franse kwaliteitsaanduiding voor wijn. De aanduiding kan je vinden op het etiket en staat garant voor de kwaliteit van de wijnen uit een bepaald gebied. Het zegt vooral iets over:

  • De productiemethode
  • Toegestane druivenrassen
  • Maximale opbrengst

Let op, dit wilt niet zeggen dat alle AOC wijnen ook gegarandeerd lekker zijn. 

 

Brut:
Een Franse wijnterm die wordt gebruikt om de droogste champagnes en andere mousserende wijnen te beschrijven. 

Balans:
Als er een mooi evenwicht is tussen alcohol, suikers, tannines en zuren noem je de wijn in balans. Dus dan overheerst het één het ander niet.

 

Blush wijn:
Eigenlijk is dit gewoon een lichtkleurige rosé (waar ik zo dol op ben in de zomer). Een roze of zalmkleurige wijn gemaakt van blauwe druiven.
Je kent die donkere rosé wijnen wel, hier laten ze de schillen van de druiven circa 3 dagen mee gisten en bij blush wijnen maar een paar uur. Waardoor de druiven niet die donkere kleur afgeven aan de rosé.  

 

Blend:
Heel simpel: Het resultaat van het mengen van twee wijnen.

 

Champagne:
Dit vond ik het leukste deel van mijn wijnreis van school. De Champagne!
Dit is een mousserende wijn uit Frankrijk. Deze wijnen mogen alleen Champagne heten als ze uit de streek Champagne komen en volgens de Méthode Champenoise gemaakt zijn van de druiven Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier.

 

Crémant:
Als er geen champagne op de fles staat maar Crémant, geen probleem dit kunnen ook super goede bubbels zijn. Deze wijnen zijn namelijk exact hetzelfde gemaakt volgens de Méthode Traditionelle zoals de Champagne, alleen niet in de Champagne streek. 

 

Chaptaliseren
Het toevoegen van suiker aan gistende druiven om een hoger alcoholpercentage te krijgen.

 

Chambreren:
Wijnterm voor het op kamertemperatuur brengen van rode wijn. Chambreren komt van ‘chambre’, het Franse woord voor kamer. 

Decanteren:

Decanteren is het overschenken van wijn in een glazen karaf. Dit om het het bezinksel van de wijn te scheiden, of om zuurstof bij de wijn te laten komen zodat de wijn zicht opent en zachter wordt van smaak. Dit kun je doen wanneer de rode wijn vanuit de fles naar jou idee te veel zuurtjes heeft bijvoorbeeld (vaak bij jonge wijnen).

 

Edele rotting
Een onsmakelijke wijnterm voor het vinificatieproces waarbij de schimmel Botrytis Cinerea zeer smakelijke dessert wijnen oplevert  (deze heb ik even moeten opzoeken hoor, dat wist ik ook niet uit mijn hoofd!).

 

Fermentatie:
Het proces waarin druivensap verandert in wijn omdat suiker wordt omgezet in alcohol.

 

Houtgerijpt:
Als een wijn hout heeft gehad, bedoelen we dat een wijn gerijpt is op eikenhouten vaten. Door wijn op hout te laten rijpen voeg je smaak, aroma's, structuur en tannine toe.
Wat ik nog niet wist, maar nu achter ben gekomen is dat je kunt beïnvloeden hoe een eikenhoutenvaat smaak afgeeft aan de wijn:
Je kunt kiezen voor:  

  • Grote of kleine vaten - hoe kleiner, hoe meer smaak
  • Nieuwe of gebruikte eikenhouten vaten - nieuwe geven meer smaak
  • Roosteren of toasten van eikenhouten vaten - het 'branden' van vaten geeft extra aroma's en smaak

Er zijn vaten van Frans en Amerikaans eikenhout, die beide hun eigen smaak aan de wijn geven.

Frans eikenhout geeft aroma’s van:

  • donkere chocola
  • koffiebonen
  • sigarenkistjes

Amerikaans eikenhout neigt meer naar:

  • vanille
  • kokos
  • zoete specerijen

Amerikaans eikenhout geeft over het algemeen ook een uitbundiger aroma af. 

Gist:
Organismen die in de schil van de druif zitten. Zij brengen het fermentatieproces op gang. Heel belangrijk: want zonder gist geen wijn!


Karafferen
Karafferen doe je om wijn lucht te geven. Als een wijn veel stroeve tannines heeft, worden deze hierdoor zachter en de wijn dus soepeler. Je kunt de wijn daarna niet meer bewaren, dus direct opdrinken!  

 

Kurk:
Dit heb je vast wel eens gehoord ‘Deze wijn heeft kurk!’.
Dat betekent dat de wijn niet goed is.
Dit is ook één van de redenen waarom een wijn eerst geroken wordt in een restaurant. Het ruikt naar schimmelige kelders, natte hond en muffe dweilen.
Als je dit ruikt heb je een wijn met een wijnfout en dat heet Kurk. Kurk wordt veroorzaakt door de schimmel Trichloranisole, ook wel TCA, en komt voor in kurk.
Je hoort ook vaak mensen zeggen wanneer ze een wijnfles met een schroefdop moeten voorproeven: ‘Oh die hoef ik niet te ruiken hoor, kan toch geen kurk in zitten want die heeft hij niet!’. Dat is dus niet waar.  Het wijnvat waar deze wijn in gemaakt wordt, wordt wel afgesloten met kurk en hier kan de schimmel ook al ontstaan, voordat ze de fles dus ingaan met schroefdop. 

 

Most:
De gekneusde druiven inclusief schillen, steeltjes en pitten die aan het begin staan van het fermentatieproces. 

 

Magnum:
Een grote wijnfles van 1.5 liter. In een standaard wijnfles zit 0,75 liter. 

 

Mondgevoel:
Het gevoel wat de wijn geeft in de mond (dus niet de smaak). Een wijn kan filmend zijn of strak bijvoorbeeld.

 

Méthode Champenoise en Méthode Traditionnelle:

De manier om Champagne te maken via een tweede vergisting op fles. Aan normale wijn wordt een beetje ‘liqueur de tirage’, een mengsel van suiker en gist, toegevoegd. In de fles ontstaat koolzuurgas. Het koolzuurgas kan echter geen kant op, en veroorzaakt druk in de fles. Die druk kan wel oplopen tot zo’n 5-6 bar. Het koolzuurgas lost dan langzaam op in de wijn. Dit kan wel tot enkele maanden duren. Het gistbezinksel wordt dan uit de fles gehaald, waarna de, nu mousserende wijn, overgestoken wordt op zijn uiteindelijke fles. Een kurk kan wel met 60km per uur uit een fles schieten. Daarom wordt de fles afgesloten met een muselet, om de kurk op zijn plek te houden. Deze manier mag trouwens alleen in Champagne Methode Champenoise genoemd worden. In andere delen van het land en de wereld wordt het ‘Méthode Traditionnelle’, Metodo Classico of Cap Classique genoemd. Meer over mousserende wijnsoorten? Lees de Mousserende Wijn Guide.

 

Op dronk:
Nee, dit betekent geen: Proost of dronken! Dit wilt zeggen dat de wijn voldoende gerijpt is en klaar is om te drinken.

 

Restsuiker:
De hoeveelheid suiker die na de alcoholische vergisting overblijft in de wijn. 

 

Supérieur :
Wijnen met meer dan 15% alcohol. Deze term zegt niets over de kwaliteit. 

 

Tannine:
Tannines zijn chemische stofjes in de wijn, namelijk looizuren. Deze komen uit de schillen, pitten en steeltjes van de wijn - of van het vat waarin de wijn heeft gerijpt. Tijdens het persen van de druiven en het gisten van vooral rode wijn komt tannine in het sap terecht. Hier worden de schillen meegegist voor de kleur en de smaak.
Ook zorgen tannines voor de houdbaarheid van de wijn.  Je proeft het door een licht samentrekkend gevoel in de mond.

Unoaked
:
Wijnen die niet gemaakt zijn in eikenhouten vaten.  


Veelzijdig:

Een wijn waar je veel kanten mee op kunt en op veel momenten kunt drinken.

 

Vol:
Een volle wijn zegt eigenlijk alleen iets over de kleur van de wijn en niks over de smaak of geur. Hij ziet er donker uit van kleur en je weet dat je dan een wijn met body gaat krijgen.

 

Walsen:
Dit is het ronddraaien van je glas wanneer er wijn in zit. Wanneer je dit doet dan zorg je dat er zuurstof bij de wijn komt en hierdoor ‘opent’ de geur van de wijn. Test het eens!
Wanneer  je je wijn inschenkt eerst ruiken. Vervolgens leg je je duim en je middelvinger op het voetje (je laat de wijn op tafel staan). Draai nu rondjes zonder dat de wijn van de tafel afkomt. Je wijn gaat ook draaien. Ruik nu!  

Als je je wijn walst, dan zie je de wijn ook ‘tranen’. Dit is de wijn die langs de zijkanten van je glas weer naar beneden valt. Hoe dikker de tranen hoe hoger het alcoholpercentage van de wijn. Veel mensen zeggen dat dit ook iets zegt over de kwaliteit van de wijn, maar dat is een fabeltje.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.