Witte chocolade mousse met een coulis van aardbei

Gepubliceerd op 3 november 2020 om 15:12
Rating: 5 sterren
1 stem

Ben jij een chocolade liefhebber en dan vooral witte chocolade (Wie niet trouwens)? Dan moet je deze mousse een keer gemaakt en geprobeerd hebben! 

Een ongelofelijke smaaksensatie! 

Romig, zacht, verfijnd en zoo ontzettend luchtig lekker! Waren de commentaren welke ik kreeg van mijn gasten! Alsof er een engeltje op je tong piest.

Als hij lukt, is hij geweldig, maar wees wel geduldig! 

 

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor de mousse:

  • 1 Eidooier
  • 1 el Suiker
  • 80 ml Melk
  • 250 ml Slagroom
  • 100 gr Witte chocolade

 

Voor de coulis van aardbei:

  • 1 doos Diepvries aardbeien
  • 2 el Suiker
  • Laagje water, net zo dat de aardbeien onder water staan

 

Voor het afmaken:

  • 20 gr Witte Chocolade geschaafd of je schaaft het zelf met een rasp
  • 4 Aardbeien

 

Bereidingswijze Mousse:

1. Meng de eidooier met de suiker in een kom, roer met een garde tot deze romig wordt.

2. Verwarm in een steelpannetje de melk (niet tot het gaat koken, maar enkel goed verwarmen).

3. Schenk vervolgens, beetje voor beetje, de melk bij het suiker/eimengsel. (Het is belangrijk dat je dit niet te snel doet omdat anders je ei gaat stollen).

4. Als alle melk is opgenomen in het mengsel dan giet je het terug in het steelpannetje en laat je het op zacht vuur goed binden. Blijf wel goed roeren!

5. Ondertussen maak je een kom met ijswater. (Gewoon water met ijsblokjes erin) .

6. Als je mengsel goed gebonden is, breek je 100 gram van de witte chocolade in stukjes en voeg je toe aan het mengsel. Dit blijf je roeren tot de chocolade is opgelost.

7. Zet het pannetje in het ijswater. Zodat het mengsel kan terugkoelen. Blijf hier wel in roeren (let op dat je niet et hard roert en het water in je pannetje terechtkomt #beginnersblunder #mijnervaring.

8. Klop ondertussen de slagroom stijf met een garde of in een keukenmachine.

9. Spatel beetje voor beetje het afgekoelde chocolade mengsel door de slagroom. Gebruik daar 1 scheppende terugkerende beweging mee, zodat hij goed luchtig blijft.

10. Schenk het mengsel in je gewenste kommetje of dessertglas (Ik gebruik een cocktail glas) en laat het minimaal 4 uur opstijven. (1 dag van te voren maken is het aller lekkerst!)

 

Bereidingswijze Coulis:

Super simpel!

1. Doe de bevroren aardbeien in een steelpannetje.

2. Giet er een scheut water in, zodat ze echt net onder staan.

3. 2 lepels suiker erbij, laat maar koken!

4. Ongeveer tot de helft van het water is ingekookt.

5. Pak de staafmixer en mix het helemaal glad.

 

Opmaken:

Net voordat je de witte mousse wilt serveren, schenk je met een lepel de rode coulis eroverheen. (De hoeveelheid naar smaak, je kan eventueel ook een klein beetje in een schenk kannetje apart ernaast serveren zodat iedereen het zelf kan bepalen).

Snijdt een aardbei half in en zet deze op het glas, of snijdt in stukjes (als je geen glas hebt) en verdeel over de coulis. 

Maak het geheel af met het laatste stukje overgebleven witte chocolade stukje: Afraspen boven het glas.

 

 

Et voilà bon appétit!

*Tip: Ook heel lekker om af te maken met gecrunchte bastognekoek! Zie foto.

Reactie plaatsen

Reacties

Danny
4 jaar geleden

Deze was echt superlekker Farron! En omdat het bijna sinterklaas is heb ik er nog een bodempje van gemalen chocolade pepernoten onder gedaan (gewoon pepernoten in de blender met een beetje gesmolten boter). Ok, mijn presentatie is minder fraai maar het was heerlijk haha. Thnx voor het recept!