Asperges met ham, ei & Hollandaise saus

Gepubliceerd op 7 april 2021 om 08:12
Rating: 5 sterren
1 stem

Ik sta altijd te popelen tot de witte asperges er weer zijn!

Wat een heerlijk product is dit om mee te koken.

Gezond, voedzaam en je kunt er zoveel moois en lekkers van maken.

Toch vind ik de meest traditionele manier het aller lekkerst, maar dan heeft mijn voorkeur wel aan Hollandaise saus. De echte traditionele manier is met botersaus, nu is het verschil hierin enkel dat er eidooiers bijzitten dus dat valt ook nog te bezien.
Mijn moeder maakt asperges echt als de beste.
Het recept welke ik nu deel is dan ook: 'À la Mama! ', want zij heeft het mij zo geleerd.

Heerlijk met die boterige krieltjes erbij met het schilletje er nog omheen, yummie!

Ingrediënten voor 2 personen:

Voor de asperges:

  • 600 gr. witte Asperges
  • 140 gr. gekookte Hamblokjes
  • 4 Eieren
  • Klontje roomboter

 

Voor de Hollandaise saus:

  • 125 gr. Roomboter
  • 2 Eidooiers
  • Citroensap

 

Voor de krieltjes:

  • 400 gr. Krieltjes in schil
  • 50 gr. Roomboter
  • Grof Zeezout
  • Verse fijngehakte Peterselie

 

Bereidingswijze:

Stap 1: Dit is dan ook direct de belangrijkste stap, het schillen van je asperges.

Schil de asperges vanaf de kop naar beneden (de kop schil je dus niet) en zorg dat je geen enkel schilletje vergeet, dit is namelijk echt niet lekker. Beter te veel weg schillen dan te weinig. Snijd daarna het kontje eraf circa 2-3 cm en gooi weg (of houdt apart om later soep van te maken).

 

Stap 2: Zet de krieltjes op in gezouten water en kook ze gaar tot je ze voorzichtig kunt doorprikken.

 

Stap 2: Zet de asperges rechtop in een asperge pan en schenk vol met water tot net onder de kopjes van de asperges (deze stomen gaar). Heb je geen asperge pan, leg ze dan liggend in een grote pan met water, dan worden de kopjes iets zachter maar dat is ook nog heerlijk.

 

Stap 3:  Voeg een flinke snuf zout toe aan het water en een klontje roomboter en breng aan de kook. Zodra het water kookt zet je het vuur laag en kook je ze 5 min.. Daarna zet je het vuur uit en laat je ze in hun eigen vocht door garen voor ongeveer 5 min. (afhankelijk van de dikte van je asperges).

 

Stap 4: Kook ondertussen de eieren zoals je ze zelf lekker vindt. Dus zacht, middel- hard of hard.

Stap 5: Maak de Hollandaise saus: Smelt de roomboter en schenk deze in een maatbeker. In een andere maatbeker of hoge beker voeg je de 2 eidooiers toe met een eetlepel water en een theelepel citroensap. Laat met een staafmixer omhoog komen. Schenk beetje voor beetje de gesmolten boter erbij en breng op smaak met zout en peper.

 

Stap 6: Laat de 50 gr. roomboter smelten voor de krieltjes en voeg de fijngehakte peterselie toe. Schenk deze over de aardappeltjes en maak af met grof zeezout.


Stap 7: Leg de asperges op een bord, schenk de saus erover, verdeel de ham eroverheen en serveer het gekookte eitje erbij (fijngehakt of heel). Serveer de krieltjes ernaast. Eventueel nog wat fijngehakte peterselie, maar dit hoeft niet.

 

Super lekker!!!

 

Eetsmakelijk.

 

*Geen zin om je eigen Hollandaise saus te maken? Een zakje of pakje kan ook prima!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.