Poolse Kapusta, gesmoorde spitskool met Poolse worst

Gepubliceerd op 8 maart 2021 om 14:03
Rating: 5 sterren
1 stem

Mijn moeder komt uit Polen en dat maakt mij een trotse halve Poolse!

Ik heb in Polen nog veel familie wonen, waaronder mijn oma. Mijn oma kookt als de beste.

Regelmatig komt zij naar Nederland en dan kookt zij voor ons haar lekkerste Poolse gerechten, waaronder deze kapusta.

Kapusta, klinkt leuk, maar wat is het? Het is eigenlijk gesmoorde spitskool met Poolse worst. Polen staat bekend om haar hoge kwaliteit worsten. Daar zit zoveel smaak aan. Een echte aanrader!

Tegenwoordig heeft iedereen binnen een straal van 10 km. wel een Poolse winkel in de buurt, waardoor je dit gerecht ook zelf kunt bereiden met behulp van dit recept.

 

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 kg Poolse worst (te halen in de Poolse winkel, let op dat je kiest voor Poolse worst waarop staat: Wędzona kiełbasa. Wędzona= Gerookt, kiełbasa = worst)
  • 2 el Vegeta (dit is een zakje Poolse kruiden, ook te koop in de Poolse winkel)
  • 1 Spitskool (pak de meest groene voor de beste smaak)
  • 2 Laurierblaadjes
  • 1 Kruidnagel
  • 25 gr Roomboter
  • 3 à 4 el Bloem

Optioneel:

  • 1 handje verse Dille

*Dit gerecht is heerlijk met gekookte aardappelen.


Bereidingswijze:

Stap 1: Pak een grote kookpan en schenk daar een laagje water in van circa 4cm. 

 

Stap 2: Voeg aan dit water de laurier, kruidnagel en de Poolse kruiden toe en breng dit aan de kook.

 

Stap 3: Snijd de Poolse worst door midden en daarna in stukjes van een halve cm. . Voeg deze toe aan het water en breng opnieuw aan de kook.

 

Stap 4: Snijd de spitskool in plakjes en daarna in dunne reepjes en vervolgens de reepjes in kleine stukjes.

 

Stap 5: Voeg de spitskool toe aan het water en roer goed door.  Breng het water opnieuw aan de kook en draai het vuur laag. Laat dit 40 min. pruttelen.

 

Stap 6: Smelt de boter in een klein steelpannetje. Als de boter gesmolten is, voeg je de bloem toe. Roer tot een gladde massa en voeg dit toe aan de spitskool. Hierdoor ga je het overgebleven vocht binden.

 

Stap 7: Breng alles weer even aan de kook en roer goed door zodat het mengsel goed kan inbinden. Na 5 min. is je gerecht klaar!

*Heb je gekozen de verse dille toe te willen voegen. snijd deze dan fijn en voeg op het laatste moment al roerend toe. 

 

'Smacznego' (oftewel: Eetsmakelijk!)

 

*Ik maak altijd grote porties en vries het daarna in. Dit kan met dit gerecht prima!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.