Tiroler Gröstl

Gepubliceerd op 11 februari 2021 om 17:22
Rating: 5 sterren
1 stem

Eten associeer ik met gebeurtenissen en herinneringen, veel mensen hebben dat met geuren, ik heb dat met eten!
Italiaanse pasta, dan zit ik op een prachtig, knus pleintje met van die mooie zandkleurige stenen. 

Oostenrijkse Tiroler Gröstl, zit ik heerlijk in de sneeuw, te genieten op een terras, op de piste, met mijn neus in de zon en mijn rode wangen (van de inspanning en de kou) en dan al die geuren van al dat eten.... ; Braadworsten, apfelstrudel, kaiserschmarren en..... jawel: Tiroler Gröstl.
Dit gerecht ben ik in Nederland ook gaan eten in de winter, heerlijk toch, het wintersport- gevoel even naar hier halen. Ik ben absoluut geen grote eter, maar hiervan schep ik zeker 2 bordjes op!

Super simpel, weinig nodig, heerlijk resultaat. 1 Tip: Het lekkerste resultaat bereik je wanneer je de aardappelen een dag van te voren kookt:

 

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 600 gr. Kruimige aardappelen
  • 125 gr. gerookte Spekjes
  • 2 Eieren
  • 1 Ui
  • 1 hand fijn gehakte Peterselie + een beetje extra om af te garneren
  • Klont roomboter om in te bakken
  • Kerriepoeder
  • Zout & Peper

 

Bereidingswijze:

Stap 1: Kook de aardappelen in een pan met water en een flinke snuf zout. Kook ze tot het punt, dat je ze net licht kunt doorprikken. Ze moeten niet helemaal doormidden geprikt kunnen worden, dan zijn ze te zacht. Ik vind het lekker als je ze licht kunt doorprikken, dan krijg je die knapperige kruimels als je ze gaat opbakken.

 

Stap 2: Laat ze even afkoelen (als je ze de dag ervoor hebt gekookt dan zijn ze al lekker koud natuurlijk). Snijd de ui fijn.

 

Stap 3: Bak de spekjes in een droge koekenpan en voeg na 3 minuten de ui toe. Bak dit samen nog 5 minuutjes op middelhoog vuur. Schep dit in een schaaltje en zet apart.

 

Stap 4: Snijd de aardappels in schijfjes.


Stap 5: Schep de roomboter in de pan waar je net de spekjes mee hebt gebakken (gewoon in de vieze pan, het is heerlijk om de aardappelen in dit vocht te bakken). Wanneer deze goed warm is, voeg je de aardappels toe, peper, zout en kerriepoeder.

 

Stap 6: Bak goed door en schep regelmatig om (wel voorzichtig want je wilt ze niet breken). Als je een echte PRO in de keuken bent, is het allerbeste om geen spatel te gebruiken maar door de pan te schudden de aardappels om te scheppen zodat je ze niet breekt met de spatel. Net zoals bij pannenkoeken.

 

Stap 7: Als de aardappels te droog worden, voeg dan nog een beetje boter toe. Wanneer je aardappelen een mooi krokant korstje hebben, breng je ze op smaak met nog meer peper, zout en kerriepoeder. Met de kerriepoeder hoef je niet zuinig te zijn, maar blijf proeven. Ieder zijn smaak is anders.

 

Stap 8: Voeg het spek-ui mengsel en de peterselie toe aan de aardappeltjes en bak alles samen 1 minuut op middelhoog vuur mee. Draai het vuur daarna laag.

 

Stap 9: Bak ondertussen in een andere pan de spiegeleitjes (dat hoef ik niet uit te leggen denk ik hè, ha-ha?! Gewoon op de meest simpele, lekkere manier).

 

Stap 9: Schep de aardappelen op je bord en serveer het spiegeleitje erboven op, verdeel de overgebleven peterselie erover en aanvallen maar! 

 

*TIP: In Oostenrijk bakken ze het in een zwarte gietijzeren pan, als het gerecht klaar is, serveren ze het gerecht in dezelfde pan zodat het lekker warm blijft. Als je dit hebt, zeker doen dus!

**TIP: Heel slecht, maar heeel lekker met een dot mayonaise!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.