Stamppot rauwe andijvie met spekjes & ui

Gepubliceerd op 18 januari 2021 om 17:02
Rating: 4.3333333333333 sterren
3 stemmen

Een heerlijk winters potje!
Ik houd absoluut niet van boerenkool, dus ik maak mijn stamppot altijd met andijvie.

Je kunt het eten met de welbekende rookworst, maar het is ook lekker met een gehaktbal of met een speklapje.

 

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 600 gr.Kruimige aardappelen
  • 250 gr gewassen fijne Andijvie (ik houd niet van te veel, vandaar de 250., gebruikelijk is 300 tot 400 gr)
  • 50 ml Melk
  • Flinke klont Roomboter
  • 250 gr Spekjes
  • 3/4e Ui
  • Zout en Peper
  • 4 el Natuurazijn

*Heb je geen zin je aardappelen helemaal zelf te maken? Gebruik dan het zakje aardappelpuree van maggi voor stamppot, dit is een prima vervanger voor de snelle versie!

 

Bereidingswijze:

Stap 1: Schil de aardappelen en snijd in kleine stukjes, spoel ze schoon. Doe deze vervolgens in een pan met gezouten water en breng aan de kook.

Stap 2: Bak in de tussentijd de spekjes (niet krokant!) en snijd de ui fijn.

Stap 3: Wanneer je de aardappelen kunt doorprikken, dan giet je het water af. Let op, houd een beetje kookvocht apart.

Stap 4: Voeg de boter en de melk toe aan de aardappelen en prak fijn. Voeg hier nu het kookvocht bij (de hoeveelheid hangt af van hoe smeuïg je de aardappelen wenst te hebben). Begin met een beetje en voeg eventueel daarna nog meer toe tot je de juiste smeuïgheid hebt bereikt voor jou.

Stap 5: Voeg de ui en de andijvie toe en roer door de aardappelpuree. Voeg de azijn toe en breng op smaak met zout en peper.

Eetsmakelijk!

Lekker met een rookworst, speklapje of een gehaktbal.

Ook heerlijk om er nog een jus bij te schenken. Stamppot jus van Maggi bijvoorbeeld, of je maakt een lekkere jus van het overgebleven vocht van de speklap of gehaktbal.
Hoe? Voeg aan het vocht waar je het vlees in hebt gebakken een klont boter en een klein beetje water toe. Kook dit in en je hebt een heerlijke jus.

Bij rookworst wordt dit lastig, maar dat eten veel mensen vaak ook met mosterd.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.