Heilbot met Parmezaanse kaas & zongedroogde tomaatjes

Gepubliceerd op 7 januari 2021 om 16:49
Rating: 5 sterren
1 stem

Ja, ja, daar is tie dan! Het recept van mijn winnende finale gerecht, van het kookprogramma: Klinkt Smakelijk op SBS6!

Heilbotfilet met Parmezaanse kaas, zongedroogde tomaatjes op een bedje van gewokte zeekraal en lamsoren.

Een hele aparte smaakcombinatie, welke je eigenlijk niet vaker hoort (ten minste ik had hier nog nooit eerder van gehoord en de jury met mij).

Hoe ben ik hier dan opgekomen?
Nou, mijn aller eerste baantje in de horeca, was bij restaurant ' Het Vissershuisje'. Zij hadden(hebben) dit gerecht op de kaart staan. Toen ik nog in de horeca werkte vond ik het altijd erg leuk om te eten waar ik werkte. Ik kan namelijk nooit kiezen van de kaart (bang de verkeerde keuze te maken en spijt te krijgen, je kent het wel, of niet...). 

In een restaurant waar ik werk, ken ik de meeste gerechten en heb ik altijd van alles wat ik wil uitproberen. 


Zo doende, nam ik dus de Heilbotfilet bij restaurant 'Het Vissershuisje'... On-ge-lo-fe-lijk, wat lekker!

De combinatie van de heilbot, met het zoutje van de Parmezaanse kaas en het sappige, lichte zuurtje van de zongedroogde tomaat, in 1 woord: Yummie!

Het is niet voor niks dat dit gerecht na al die jaren nog steeds op de kaart staat.

Ik was 15 toen ik daar ging werken. Nu denk je waarschijnlijk, hoe oud is ze dan nu. Nou, ik word bijna 30!

Voor het kookprogramma moest ik 2 hoofdgerechten doorgeven, welke ik wilde bereiden. Dit vond ik erg lastig, omdat ik meer een voorgerechten mens ben in het geval van het mooi opdienen van je gerecht en dit was ook erg belangrijk.


Ben je trouwens benieuwd naar deze aflevering? Mijn ieniemienie moment of shine? Bekijk mijn blog!

 

Om het mijzelf makkelijk te maken had ik gekozen voor 2 gerechten die ik nog nooit eerder had gemaakt en waarvan de moeilijkheidsgraad ook nog is best hoog lag. Ik wilde ten slotte een gerecht maken waarmee ik iedereen omver zou blazen (als hij zou lukken dan), de risico's nam ik voor lief!


Heilbot is geen makkelijke vis (vind ik en werd beaamd door Julius Jaspers), om te bakken. Ten minste, het bakken is niet zo moeilijk, maar de juiste garing bereiken wel!

Na wat tips van de eigenaar van 'Het Vissershuis' gekregen te hebben, heb ik dit gerecht 2x geoefend voordat ik het maakte op tv en (ECHT eerlijk!) hij was voor de finale op tv nog geen 1 keer goed gelukt!

 

Ingredienten voor 2 personen:

 • 2 Heilbotfilet op de huid van 150 gr. per stuk
 • 1 handje geraspte Parmezaanse kaas
 • 1 handje fijn gesneden Zongedroogde tomaten
 • 2 partjes Citroen
 • 150 gr. Lamsoren
 • 150 gr. Zeekraal
 • 0,5 Ui
 • Klont roomboter
 • Peper en zout
 • Scheut olijfolie

Ik heb dit gerecht geserveerd met een crème van knolselderij. Wil je dit ook maken? Pak het recept van de Pastinaak crème en vervang de pastinaak door de knolselderij.


Extra benodigdheden:

 • Wokpan
 • Koekenpan/ Vispan

 

Bereidingswijze:

Haal de heilbot 30 min. voor bereiden uit de koelkast zodat deze op kamertemperatuur kan komen.
Wrijf voorzichtig met je vingers over de blote (niet huid) kant van de heilbot en voel of alle graadjes eruit zijn gehaald. Vind je er nog 1? Haal deze er dan uit met een pincet.

 

Stap 1: Was de lamsoren en de zeekraal en haal de slechte stukjes en de harde takjes eruit.
Stap 2: Snipper je ui fijn.

Stap 3: Dep de heilbotfilet droog met keukenpapier en bestrooi met zout en peper.

Stap 4: Laat in de koekenpan een scheut olijfolie en een klont boter goed warm worden. Blijf de pan bewegen, zodat de boter in een ronde beweging smelt (dit is belangrijk omdat de boter en de olie op deze manier gelijkmatig warm worden. Anders heb je kans dat de randen van de pan al verbranden, terwijl het midden van de pan nog niet warm genoeg is). 
Stap 5: Het is dus belangrijk dat je boter-olie mengsel goed warm is, voordat je de vis erin legt. Leg de vis met de 'blote kant' (niet de huid kant dus) naar beneden in de pan, zodat deze dicht kan schroeien en een mooie kleur krijgt.

Stap 6: Als hij een mooi bruin kleurtje heeft, dan draai je de vis om en bak je de vis op de huid op middelhoog vuur tot deze gaar is.


(Ja en dan.. Wanneer is hij gaar? Ik kan geen aantal minuten hierop plakken omdat dit echt te maken heeft met de dikte van je filet. Die van mij had ongeveer op de huid nog 4 minuten nodig.
Ik heb wel een tip om het te controleren zonder dat je de vis kapot maakt: Bak een klein stukje extra (1 die iets dunner is dan de final vis. Wanneer je denkt dat hij gaar is, snijd je deze open en bekijk je of hij mooi glanst en glazig is (dan is hij perfect) of nog rauw is en nog even moet. Aan de hand van dit stukje kun je een beetje bepalen hoelang de 2 final filets nog nodig hebben. Dit stukje kan je natuurlijk gewoon eten, dus je hoeft niks weg te gooien).

 

Stap 7: In de tussentijd verwarm je een scheut olijfolie in de wokpan en fruit je hierin het uitje aan.
Stap 8: Wanneer deze een beetje begint te verkleuren, voeg je de zeekraal toe en 30 sec. later de lamsoren. Voeg naar smaak peper toe. Zout hoeft niet, omdat ze groeien in de zoute zee dus al een zilte smaak van zichzelf hebben.  Blijf je zeekraal en lamsoren continu omscheppen, dit gaat heel snel. Na 3 minuten zijn deze gaar en behouden ze nog een lekkere bite.
Stap 9: Besprenkel de zeekraal en lamsoren met water (met je vingertoppen, alsof je iemand nat spat), zodat ze een mooie glans krijgen.

Stap 10: Schep de zeekraal en lamsoren op je bord. Serveer de vis hierop. Strooi de Parmezaanse kaas en de gesneden zongedroogde tomaatjes over de vis en serveer het partje citroen ernaast, zodat gasten dit naar smaak zelf nog over de vis kunnen druppelen (dit heeft het gerecht overigens niet nodig).


Eetsmakelijk!

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.