Toen ik 21 was, speelde ik maar al te graag “restaurantje” voor iedereen die wilde aanschuiven. Ik experimenteerde erop los: van eenvoudige, stevige gerechten tot steeds verfijndere creaties. Voor ik het wist stonden de zalfjes, toefjes en andere culinaire frutsels op tafel.
Deze pastinaakcrème was mijn eerste écht verfijnde gerecht — en het is nog altijd een favoriet. Het ziet er misschien ingewikkeld uit, maar geloof me: het is verrassend eenvoudig om te maken.
Je kunt deze pastinaakcrème werkelijk overal bij serveren: als bijgerecht bij vlees, vis of een vegetarische maaltijd (zie foto’s), of als elegante zalf bij een voorgerecht. In combinatie met coquilles is het bijvoorbeeld een absolute topper. Kortom: met deze pastinaakcrème kun je echt alle kanten op!
Als ik even geen zin heb in aardappelen en (weer eens) op de koolhydraten wil laten, vervang ik deze voor de aardappelen bij mijn gerecht.
Ingrediënten voor 4 personen
- 400 gr. Pastinaken
- 300 ml. halfvolle melk
- Een klont roomboter (liever geen boter? gebruik dan het kookvocht van de pastinaken)
- Zout, peper en nootmuskaat
Bereidingswijze:
Stap 1: Schil de pastinaken en snijd ze in gelijke stukken.
Stap 2: Leg ze in een pan, voeg de melk toe en een flinke snuf zout. Vul vervolgens aan met water tot de pastinaken net onder staan. (De melk helpt om de mooie, lichte kleur te behouden!)
Stap 3: Breng aan de kook. Zet het vuur lager zodra het kookt en laat zachtjes pruttelen tot de pastinaken zó zacht zijn dat ze bijna uit elkaar vallen.
Stap 4: Giet de pastinaken af, maar bewaar een beetje van het kookvocht.
Stap 5: Voeg een klontje roomboter toe, samen met wat peper en een snufje nootmuskaat. Pureer tot een gladde, zijdezachte crème. Is de crème te dik? Voeg dan een scheutje kookvocht toe tot de gewenste textuur.
Stap 6: Proef en breng indien nodig verder op smaak met extra boter, zout, peper of nootmuskaat.
Reactie plaatsen
Reacties