Oosterse zalmfilet

Gepubliceerd op 29 januari 2021 om 15:56
Rating: 5 sterren
1 stem

Voor rauwe en gerookte zalm, kun je mij altijd wakker maken. Voor gebakken zalm kun je dat daarentegen totaal niet! Hier hou ik echt niet van omdat ik deze niet zo bijzonder vind qua smaak. Vaak zit hij tegen het droge aan (waarschijnlijk heb ik nog nooit een goede zalm gehad, want het kan uiteraard ook anders). De keren dat ik gebakken zalm bestelde in een restaurant, werd het geserveerd met een grote dot saus eroverheen, wat ontzettend zonde is van de pure vis smaak.

Toen dacht ik: Als je nou zo kan genieten van rauwe en gerookte zalm, dan moet er een manier te vinden zijn waardoor je ook de gebakken variant lekker gaat vinden.

Zo kwam ik, na wat brainstormen, op dit Oosterse gerecht.
HEERLIJK! Door de marinade blijft hij super zacht en mals. Echt een feestje en helemaal niet moeilijk te maken.

 

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 2 Zalmfilets op de huid a 120-150 gr per stuk
  • 3 el Soja saus
  • 3 el Olijfolie
  • 3 el Gembersiroop
  • 3 el Ketjap Manis
  • 1 tl Sambal Oelek
  • 1 el Sesamzaadjes
  • 1 el Bruine basterdsuiker
  • Peper en zout
  • 300 gr Mie
  • 150 gr Sugarsnaps
  • 0,5 rode Paprika
  • 1 Prei
  • 200 gr Champignons (kan je weglaten als je hier niet van houdt)
  • 0,5 rode Ui

 

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 170 °C.

Vet een ovenschaal in (wanneer je dit recept voor meerdere mensen maakt, dan kun je ook een bakplaat gebruiken zoals op de foto).

Stap 1: Voel met je vingers of er nog graatjes in de zalm zitten en verwijder deze met een pincet.

 

Stap 2: Meng de soja saus, ketjap, olijfolie, gembersiroop en de sambal oelek met elkaar in een ovenschaal.

Leg de zalm hierin met de huidkant naar boven (dus de blote kant naar beneden in de marinade).

Laat dit minimaal 30 min. staan (je kunt er ook voor kiezen de zalm 2 uur van te voren te marineren. Zo trekken de smaken nog beter in! Zet het dan wel terug in de koelkast).

Stap 3: Zet een pan gezouten water op en breng aan de kook en snijd alle groentes: Ui snipperen, paprika in kleine blokjes, champignons in schijfjes, prei door de helft en in halve ringen en de bos ui in ringetjes (deze apart houden, want deze gebruiken we alleen voor de afwerking). De sugarsnaps laat je heel.

 

Stap 4: Draai de zalm om en leg terug in de marinade. De marinade mag tot de helft van de zijkant van de zalm komen (zoals op de foto). Zit er teveel marinade in, schenk deze er dan uit en hou apart (gooi niet weg!).

 

Stap 5: Verdeel de suiker en de sesamzaadjes over de zalm en zet in de oven voor circa 15-20 min.

 

Stap 6: Kook de Mie af volgens de verpakking.

 

Stap 7: Verhit een wokpan, indien je marinade over hebt van de zalm, verwarm je deze in de pan met een scheut olijfolie (heb je de marinade niet over, dan enkel olijfolie). Voeg alle groentes toe en wok alles samen  7-10 min. met elkaar, afhankelijk of je van een bite houdt of niet. Breng op smaak met zout en peper.

 

Stap 8: Giet de Mie af en leg op een bord, schep hier de groentes op en leg hier netjes de zalm op. Verdeel de overbleven marinade uit de ovenschaal waar de zalm in gebakken is, over de Mie en groentes voor extra smaak. Verdeel ten slotte de bosui over het gerecht.

 

どうぞお召し上がりください

Of te wel: Eetsmakelijk, in het Japans!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.