Stoofappels met kaneel! Oma's recept!

Gepubliceerd op 11 januari 2021 om 18:43
Rating: 4.25 sterren
4 stemmen

Stoofappels… goddelijk! Ik moet eerlijk bekennen: ik vind ze stiekem nóg lekkerder dan stoofpeertjes. Waar stoofperen zacht, zoet en diep van smaak zijn, blijven stoofappels wat frisser. Ze zijn nog steeds zoet, maar minder zwaar en doordat je (een deel van) de schil laat zitten, behouden ze een fijne bite en proef je die pure appelsmaak.

De combinatie van de zachte appeltjes, het knisperende laagje suiker waarmee je afsluit en een vleugje kaneel… dat is gewoon perfect in balans.

En het mooiste? In tegenstelling tot stoofpeertjes hoeven deze appeltjes maar zo’n 20 minuten te koken. Supersnel, en zó lekker dat je ze waarschijnlijk meteen weer wilt maken!

Lekker bij stoofgerechten, vlees, vis, je kunt het eigenlijk bij alles eten!

 

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 6-8 Armgaard zoete stoofappels (te verkrijgen bij de meeste groenteboeren)
  • 2 el Kristalsuiker
  • 2 tl Kaneel
  • 2 tl Aardappelzetmeel

 

Bereidingswijze:

Stap 1: Schil de appels grof, niet te netjes en laat gerust wat schil zitten (zoals op de foto). Dat zorgt straks voor extra bite.

Stap 2: Snijd de appels in kwarten en verwijder het klokhuis.

Stap 3: Leg de stukken in een pan en voeg een bodempje water toe, net genoeg zodat de appels net onder staan.

Stap 4: Breng het water aan de kook. Zodra het kookt, voeg je een eetlepel suiker toe. Zet het vuur laag en laat de appels ongeveer 20 minuten zachtjes sudderen, tot ze mooi zacht zijn maar nog nét hun vorm houden.

Stap 5: Haal de appeltjes voorzichtig met een schuimspaan uit de pan en leg ze in een schaal. Ze zijn zacht en breekbaar, dus neem even de tijd, ze verdienen een beetje liefde 😉.

Stap 6: Meng 2 theelepels aardappelzetmeel met 2 eetlepels water. Giet dit mengsel bij het overgebleven kookvocht van de appeltjes en breng het al roerend met een garde aan de kook. Het vocht hoort nu mooi te binden tot een lichte saus. Blijft het nog wat dun? Voeg dan nog een beetje van het aardappelzetmeel-watermengsel toe.

Stap 7: Schep het gebonden vocht over de appeltjes en strooi er 1 eetlepel suiker en 2 theelepels kaneel overheen. Klaar! Zo simpel, en zó lekker; warm, geurig en perfect als bijgerecht of gewoon als toetje met een bolletje ijs erbij 😋.

 

Eetsmakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.