Zelf pasta maken!

Gepubliceerd op 9 februari 2021 om 12:41
Rating: 0 sterren
0 stemmen

Zelf pasta maken is echt zo ontzettend leuk. Ik keek er ontzettend naar uit om dit te gaan doen, dit had ik namelijk nog nooit geprobeerd. Ik zag mezelf al helemaal in de keuken staan met de pasta slierten rond mijn oren, net als die Italiaanse omaatjes. Glaasje rode wijn erbij, heerlijk!

Kleine kanttekening ter voorbereiding: Super leuk, maar je keuken blijft niet echt schoon + je krijgt er 3 kg spierballen bij! Respect voor de Italiaanse moekes.

Daarnaast is zelfgemaakte pasta echt 100.000 keer lekkerder dan de kant en klare pasta.

Er zit zoveel meer smaak aan en het heeft een super zachte structuur.

Ik zal eerst beginnen met wat tips en goede weetjes.

1. Één van de belangrijkste dingen bij het maken van pastadeeg is welk meel je gebruikt. Gewone bloem zou ik niet doen omdat je hier snotterig deeg van krijgt en ook niet geheel onbelangrijk: geen mooie kleur en smaak. 
Je hebt durum bloem nodig of te wel: tarwegriesmeel of bloem 00. Nu heb ik mij door een Italiaan laten adviseren en hij gaf mij als tip om een combinatie van Farina en Semola te gebruiken. 1/4e deel Semola en 3/4e deel Farina. Vraag me niet waarom, maar ik heb zijn advies netjes opgevolgd en mijn deeg was overheerlijk, soepel, stevig en in één keer goed gelukt!

Schrik niet van al deze namen, dit is gewoon bij de meeste supermarkten te koop. In ieder geval bij de Albert Heijn, daar heb ik het gehaald voor: Farina: 1,09 EUR en Semola: 2,99 EUR.

2. Je hebt per 100 gram meel 1 ei nodig en je rekent per persoon 100 gram meel. Dit is ruim gerekend!

3. Maak altijd een bergje van de meel op het aanrechtblad met een kuiltje erin voor de eieren.

4. Voeg zout toe aan je bloem.

5. Laat je deeg altijd minimaal 30 min. rusten voordat je het gaat bereiden.

6. Als je de pasta wilt bewaren moet je hem laten drogen. Dit kan op verschillende manieren: Span een touwtje in je keuken, gebruik een wasrek of een speciaal pasta droog rekje,  waar je de slierten op kunt hangen. 

7. Wanneer je het deeg uitrolt, wordt deze plakkerig. Zorg dat deze droog blijft door er bloem overheen te wrijven. Zo houd je het deeg stevig en soepel. Elke keer als je deeg weer gaat plakken, herhaal je dit. Het deeg moet echt droog blijven.

8. Italianen koken hun pasta altijd in ruim water. 1 liter water voor 100 gram pasta, met een flinke snuf zout erin. Het zout pas toevoegen wanneer het water kookt! Wanneer de pasta in de pan zit, doe de deksel dan even op de pan zodat het water sneller weer terug kookt.

9, Verse pasta kook je in 2 tot 5 min. gaar. Droge pasta kook je in 7 tot 12 min., afhankelijk van de dikte en de gewenste hardheid. Om de 30 sec. even proeven, dan gaat het sowieso niet mis!

 

Leuke tip: Wist je dat de pasta gaar is, wanneer deze op de tegels blijft plakken als je een sliert er tegenaan gooit. Mijn moeder kwam met deze geniale tip, ik lachte haar eerst uit: 'Ik ga toch niet met pasta door de keuken smijten', afijn, niet dat de keuken er heel veel viezer van kan worden na het maken van pasta. Ik moest het toch even uitproberen en warempel ze had gewoon gelijk, deze truc werkt echt!

 

Pasta maten:

Basisrecept voor 4 personen: 

  • 300 gr Farina meel (+ een beetje extra voor de werkbank en om je deeg droog te houden)
  • 100 gr Semola
  • 4 Eieren
  • Snuf zout
  • 1 el Olijfolie

 

Bereidingswijze:

Stap 1: Maak je aanrechtblad goed schoon en droog. Meng het meel door elkaar met je vingers en leg op een hoop op het aanrechtblad met een kuiltje in het midden. Je kunt het ook in een kom doen, maar ik doe het op de Italiaanse oma manier! Je hebt pas ECHT gekookt, wanneer de keuken ECHT vies is (van dit motto worden de mensen waarmee je samenwoont over het algemeen niet vrolijk, dus doe dit vooral als je lekker alleen thuis bent!)

Stap 2: Maak de eieren kapot in het kuiltje. Je meel en eieren moeten er nu zo uitzien (alleen dan met meer eieren):

Stap 3: Voeg de snuf zout toe en de olijfolie. Kneden maar! Begin met het bloem van buiten naar binnen te kneden, zodat je ei niet weg kan lopen.

Stap 4: Kneed tot een mooie compacte bol (dit kan wel even duren en het is mega zwaar!). Heb je het idee dat je deeg nog te stug is? Voeg dan nog een beetje olijfolie toe.

Stap 5: Rol de bol in vershoudfolie en leg weg voor minimaal 30 min. in de koelkast.

Stap 6: Haal eruit en verdeel in 2 helften. Je deeg is klaar!

 

Heb je een pastamachine?

Stap 1: Verdeel een beetje los meel op je aanrechtblad zodat je bol hier niet op blijft plakken. Rol met een deegroller je deeg uit in een rechthoekige vorm (smaller dan je pastamachine, zodat hij er goed door kan en nog ruimte heeft dunner te worden en dus breder).

Stap 2: Begin bij de hoogste stand van de pastamachine. Haal je deeg erdoor, vouw het deeg dubbel en doe dit nog een keer.

Stap 3: Zet de machine een stand lager en haal het deeg er 1 keer doorheen, zet de stand weer lager en herhaal dit tot de gewenste dikte. Ik heb voor spaghetti tot de 3e stand gewerkt en daarna het deeg door het snijstuk gehaald. Merk je dat het deeg dit niet aankan omdat het gaat scheuren? Stop dan bij een stand hoger.

Klik hier om te kijken hoe mijn deeg eruit kwam bij het snijden van de Spaghetti.

 

Heb je geen pastamachine?

Dan moet je alle stappen volgen zoals hierboven alleen dan met de hand rollen tot de gewenste dikte: 3 tot 8 cm. en met behulp van een (schone) liniaal en een scherp mes, de gewenste slierten snijden.

 

Direct eten:

Stap 4: Breng een pan met water aan de kook. Wanneer het water kookt voeg je een flinke snuf zout toe en de pasta.

Stap 5: Kook je pasta af in 2 tot 5 min. afhankelijk van de dikte van de pasta. Blijf proeven, dan kan het niet mis gaan!

Stap 6: Giet af en schenk een scheut olijfolie over de pasta, voor een extra lekkere smaak.

Volgende dag eten:

Stap 4: Hang de slierten direct op en laat 30 min. drogen. Bewaar ze in een afgesloten pot of bak.

Stap 5: Breng een pan met water aan de kook. Wanneer het water kookt voeg je een flinke snuf zout toe en de pasta.

Stap 6: Kook je pasta af in 7 tot 12 min. afhankelijk van de dikte van de pasta. Blijf proeven, dan kan het niet mis gaan!

Stap 6: Giet af en schenk een scheut olijfolie over de pasta, voor een extra lekkere smaak.

 

Als de spaghetti af is, dan ziet hij er zo uit:

 

Succes!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.