Alle Do's & Don'ts voor stoofpotjes. Op deze manier mislukt hij nooit meer!

Gepubliceerd op 11 december 2020 om 15:48
Rating: 5 sterren
1 stem

Weet je wat nou echt, echt heel erg balen is...

Als je een stoofpot hebt gemaakt die minimaal 8 uur heeft staan sudderen. Waarvan je de geur 8 uur lang heerlijk in je huis hebt hangen, waardoor je al die tijd met smacht zit te wachten op dat zachte, malse, smaakvolle potje en je niet meer kunt wachten!  Dan is EINDELIJK het moment daar... en dan.... Taai, droog, bah!

(Mocht je op dat moment in de buurt zijn en je denkt:

Hé, ik ga even langs Farron. Geloof me dit is niet het moment!)

2 jaar geleden zijn er 2 stoofpotten achter elkaar mislukt.  Daarna heb ik geen stoofpot meer gemaakt tot deze winter. 

Ik was er zo klaar mee en ik begreep gewoon echt niet wat ik fout deed!

Omdat ik stoofpotten zo ontzettend lekker vind, ben ik deze herfst gaan zoeken naar alle mogelijke redenen van mislukken en heb ik een lijstje voor mijzelf gemaakt met alle do's & don'ts, waardoor je stoofpot eigenlijk niet meer kan mislukken. Toen durfde ik het weer aan en godzijdank! Ze zijn perfect!


Deze wil ik graag met jullie delen!

 

Wat is stoven eigenlijk?
Stoven is een manier van koken waarbij je het vlees eerst kort aanbakt (dicht schroeit) en vervolgens langzaam en lang laat garen, ondergedompeld in vocht op een constante temperatuur van 85 tot 90°C.
De belangrijkste onderdelen van je stoofpot:

  • Het vlees
  • De keuze van het  'Bouquet garni' (kom ik hierna op terug)
  • Het vocht waarin je het vlees laat sudderen

Bron: Shutterstock

Welk vlees kan ik het beste gebruiken?

Je kunt stoofpotten maken van verschillende soorten vlees; Wild (mijn favoriet), kip, maar het meest voorkomend gebruikte vlees is rundvlees.
In het geval van rundvlees, is Iers rund het meest geschikt voor stoofpotten.
Waarom: Ierse koeien hebben een goed leven gehad (nu zal ik je deze verdere details besparen), maar ik ga je wel uitleggen waarom dit belangrijk is voor je perfecte stoofpot:

Ze staan 3/4e van het jaar buiten te grazen op lang uitgestrekte weides. Hun dagelijkse kost bestaat dus uit meer dan 95% sappig gras. Dit zorgt er weer voor dat je vlees goed geaderd is met vet. Dit heb je nodig om je vlees goed mals te krijgen en het geeft ook nog eens ontzettend veel smaak aan je stoofpot.

Iers rund kun je bij de slager kopen maar tegenwoordig hebben veel supermarkten deze ook zoals de Jumbo en de Albert Heijn.

Het 'Bouquet garni'

Het zou zomaar eens kunnen dat je hier nog niet eerder van hebt gehoord. Het 'Bouquet garni' is erg belangrijk en bepalend in je stoofpot omdat dit een grote smaakmaker is. Het woord zegt het al: Bouquet is een Frans woord voor boeket en boeket staat voor: Geur/ Ruiker.

In gerechten betekent dit vaak dus ook een grote smaak bepaler.

Het Bouquet garni is een pakketje van samengebonden verse kruiden. Welke kruiden dit zijn is afhankelijk van je gerecht maar vaak worden hier de volgende kruiden voor gebruikt: Verse peterselie, tijm, rozemarijn en laurier.

Wanneer je keuken touw hebt, dan kan je deze kruiden samenbinden zodat ze goed bij elkaar blijven en je het er later makkelijk uit kunt vissen. Als je dit niet hebt dan kun je het ook los in je stoofpot leggen en deze er later met een vork uithalen. Zorg dat je bouquet garni goed ondergedompeld staat anders geeft deze niet goed de smaken af, aan je stoofpot.

 

Do's & Don'ts van het stoven:

Nu begin ik met de Don'ts, wat best raar is, maar dat doe ik met een reden.

De eerste don't, is namelijk het aller belangrijkste puntje van alle Do's & Dont's bij elkaar!!!

 

Don'ts

  • Het aller, aller, aller belangrijkste is, dat je je stoofpotje nooit mag laten koken! Als je het laat koken dan word je vlees taai. Je mag het wel laten pruttelen, maar tijdens de stooftijd echt niet laten koken!
  • Koop niet te mager vlees!
  • Laat je stoofpot nooit uitdrogen! Zorg voor genoeg kookvocht
  • Laat alles op kamertemperatuur komen voordat je het toevoegt (ook het vocht waar je het in gaat stoven, wanneer je dit koud toevoegt dan sluit het vlees zich af en neemt het geen smaken meer op).

 

Do's

  • Gebruik goed vers vlees.
  • Zorg dat je vlees op kamertemperatuur is. Haal het 30 minuten voor bereiding uit de koelkast.
  • Dep je vlees goed droog met keukenpapier.
  • Smeer je vlees, direct voor het aanbraden, goed (met de hand) in met peper en zout.
  • Zorg dat je een pan hebt met een dikke bodem, zodat je vlees niet aanbakt. Wat erg handig is (wanneer je op gas kookt), is een warmhoudplaatje. Dan is het namelijk bijna onmogelijk dat je vlees aanbrandt! Let op, ik zeg bijna onmogelijk.
  • Snijd je vlees in stukken van minimaal 2cm bij 2 cm. *Hier ging ik dus de mist in. Ik wilde kleinere stukken omdat ik dacht dat je anders van die brokken vlees over zou houden (I know, I know, ik moet niet zoveel denken). Door het lange stoven valt je vlees uit elkaar en is dat helemaal niet erg. Wanneer je ze te klein snijd heb je kans dat ze taai worden of droog.
  • Schroei je vlees op hoog vuur dicht in boter. Niet in olie, hierin brandt het te snel aan.
  • Stoof zolang als je kan! Afhankelijk van je vlees maar ik pak eigenlijk altijd minimaal 4 uur.
  • Voeg zuren aan je vlees toe, zoals bier, (rode) wijn, een zachte azijn of tomatenpuree.  'ZUREN?! Ik wil toch een lekkere malse, licht zoetige stoofpot?! ' . Ik zal je kort uitleggen waarom dit toch goed is:

Het vlees wat je gebruikt zit vol met bindweefsel. Door de zuren wordt dit bindweefsel afgebroken waardoor het vlees erg zacht en mals wordt.

  • Je kunt de braadpan (met de deksel erop) ook in de oven zetten i.p.v. op het fornuis. Dit is best handig, omdat het op vuur of inductie best lastig is 1 constante temperatuur te behouden. In de oven kan je een temperatuur aangeven en die blijft constant, ik zet de oven altijd op 95°C en laat het minimaal 4 uur stoven. Vergeet alleen niet te roeren tussendoor!
  • Je stoofpotje is het lekkerst als je hem een dag van te voren maakt, af laat koelen en de dag erna opwarmt. Op deze manier trekken de smaken nog meer in!

 

'Als het allemaal lukt is stoven het leukste wat er bestaat aan koken. Het is niet veel werk,

maar je hebt wel geduld nodig'

Reactie plaatsen

Reacties

Giny
4 jaar geleden

Ik gebruik nadat het vlees is aangeraden een Slowcooker!
Echt een aanrader!