Traditionele Boeuf Bourguignon

Gepubliceerd op 4 november 2020 om 10:47
Rating: 5 sterren
2 stemmen

Boeuf Bourguignon. wat een gerecht! 

Zeker geen moeilijk gerecht, je moet alleen wel even de tijd hebben.

Het is een Frans gerecht en is ontstaan omdat de arme bevolking vroeger geen duurder vlees kon kopen. Wijn was er wel altijd, datzelfde geldt voor paddenstoelen. Daar werden wat verse kruiden van het land aan toegevoegd en samen met de uien zorgde dit voor een lekkere mix. 

Ik houd echt ontzettend van het gebruiken van pure en lokale producten. Dit zie je terugkomen in al mijn gerechten.

Wij hebben hier in Kruiningen allemaal leuke boertjes die kraampjes bij hun land hebben staan. 

Hier verkopen ze verse producten van henzelf. De uien en aardappelen heb ik bij dit boertje gehaald. Super vers, super lekker en super goedkoop. Geweldig toch!

Ingrediënten voor 4 personen:

(Tip, als je het dan toch gaat maken, maak dan voor meer personen en vries porties in, dit kan echt makkelijk!)

  • 750 gr. Riblappen
  • 1 fles Rode wijn (een krachtige, volle wijn, belangrijk!)
  • 250 gr. Champignons
  • 2 middel grote Uien
  • 250 gr. Winterpeen
  • 180 gr. gerookte Spekreepjes
  • 3 tenen Knoflook
  • 70 gr. Tomaten puree
  • 2 takjes Tijm
  • 2 blaadjes Laurier
  • 320 gr. Zilveruitjes
  • 1 plak ontbijtkoek
  • 30 gr. verse platte Peterselie

 

Bereidingswijze:

Stap 1: Snijd de riblappen in stukken van 2 cm (Echt niet kleiner, dit heb ik fout gedaan de eerste keer, dan droogt je vlees te snel uit en dat is zooo zonde).

Stap 2: Snijd de uien in ringen, de knoflook fijn en de winterpeen in plakjes.

Stap 3: Meng het rundvlees in een kom met de ui, knoflook en peen en schenk de wijn erover. Laat dit minimaal 2 uur afgedekt in de koelkast marineren, een dag van te voren is nog lekkerder!

Stap 4: Haal 30 min. voor gebruik uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur kan komen.

Stap 5: Schep alleen het vlees uit de marinade en dep droog met keukenpapier (Belangrijk, zo droog mogelijk).

Stap 6: Verhit de braadpan waar je in gaat stoven. Voeg geen olie toe, maar bak het spek in zijn eigen vet gaar.

Stap 7: Schep de spekjes eruit met een schuimspaan en bak het droog gedepte vlees, in het achtergebleven bakvet, in de braadpan rondom goud bruin (zijn alle stukjes vlees dichtgeschroeid, dan is het goed, circa 3 min.).

Stap 8: Schep het vlees uit de pan en zet even weg. Schep de groenten uit de marinade met een schuimspaan en bak 5 min. op laag vuur in de braadpan. Voeg de tomatenpuree toe en bak 1 min. mee. 

Stap 9: Voeg het vlees, spekjes en de overgebleven rode wijn marinade toe en breng aan de kook.

Stap 10. Voeg de laurier en de tijm toe en de helft van de peterselie (als je keukentouw hebt, is het makkelijk dit in een boeket te binden, maar als je dat niet hebt dan is dat geen probleem en vis je het er later uit).

Stap 11: Laat dit 2,5 uur met de deksel schuin op de pan stoven op laag vuur. Zorg wel dat je temperatuur rond de 90 graden blijft (anders wordt je vlees taai). Als je dit lastig vindt kun je ook de oven voorverwarmen op 90° graden en de pan daar inzetten. Dan weet je zeker dat hij een gelijke temperatuur houdt (ten minste als je een betrouwbare oven hebt). Als het maar niet gaat koken! 

Stap 12: Veeg de champignons schoon en snijd in kwartjes. Laat de zilveruitjes uitlekken en voeg deze samen met de champignons toe aan je stoofpot. Roer goed door en laat de boeuf bourguignon met de deksel schuin op de pan nog 30 min. sudderen. 

Stap 13: Verkruimel je ontbijtkoek en roer goed door tot dit opgelost is.

Stap 14: Proef of het vlees zacht genoeg is (zo niet, laat het nog iets langer op staan) en breng op smaak met zout en peper naar wens. Verwijder de kruiden. 

Stap 15: Snijd de rest van de peterselie fijn en als het gerecht op je bord ligt, strooi je dit eroverheen om het af te maken! 

 

**TIP; Lekker met gekookte aardappelen, gebakken aardappelen of aardappelpuree! 

Voor mij hoeven er geen groente bij, maar voor degene die dit wil lekker vinden, raad ik stoofpeertjes aan of rode kool! 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Marjolijn
3 jaar geleden

Super lekker, duidelijke beschrijving, zeker een blijvertje op het menu