Krokant filodeeg hapje met een romige vulling

Gepubliceerd op 4 maart 2021 om 16:46
Rating: 5 sterren
1 stem

Ben je op zoek naar iets verrassends, dan is dit echt een heel leuk recept om te proberen. 

De combi van het krokantje van de filodeeg met de romige vulling van boursin, spekjes, pijnboompitjes en prei is echt overheerlijk.

Je kunt hier veel kanten mee op. Je kunt het als hapje bij de borrel serveren koud of warm, maar met een salade is dit ook een heerlijk voorgerecht.
1 tip, koop iets meer filodeeg als je het voor het eerst maakt. Bij mij ging dit in het begin echt faliekant mis omdat filodeeg zo breekbaar is (en ik geen geduld heb).

Misschien dat het jou wel in één keer lukt, dan ben je helemaal goed bezig (en dan was ik dat gewoon absoluut niet)!

 

Ingrediënten voor 12 hapjes:

  • 6 Filodeeg vellen
  • 1 Ei
  • 1 pakje Boursin kruiden kaas (zie de foto)
  • 1 kleine Prei
  • 50 gr Pijnboompitjes
  • 150 gr gerookte Spekblokjes
  • Peper en Zout

*Je hebt ook bakpapier nodig!

 

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200 °C en leg 1 vel bakpapier op het ovenrooster.

 

Stap 1: Zorg dat je filodeeg goed ontdooid is en haal de vellen voorzichtig uit elkaar. Snijd de prei door midden en in halve ringen.

 

Stap 2: Rooster de pijnboompitjes goud- bruin in een droge koekenpan. Haal ze eruit en zet ze even apart in een schaaltje.

 

Stap 3: Bak de spekjes in diezelfde koekenpan in hun eigen vocht. Voeg na 2 min. de prei toe. Voeg na weer 2 min. de pijnboompitjes toe en de boursin. De boursin is hard en moet je echt even met een lepel goed doorhakken. Hij wordt pas romig zodra hij warm is, dan is het makkelijker om te roeren, geduld dus.. 

 

Stap 4: Laat dit 5 min. pruttelen op zacht vuur en breng op smaak met zout en peper.

 

Stap 5: Kluts een ei in een glas en schenk in een ander glas kraanwater.

 

Stap 6: Snijd de filodeeg voorzichtig in de gewenste grote. 1 vel in 6en is perfect voor een borrelhapje. 1 vel in 2en of 4en is goed voor een voorgerecht.

 

Stap 7: Maak de filodeeg nat met water, hierdoor wordt hij minder breekbaar en kan je hem zonder te scheuren in pakketjes vouwen. 

 

Stap 8: Schep nu een lepeltje in het midden van de filodeeg en vouw dicht. Leg dit pakketje op het bakpapier. Herhaal dit met alle andere pakketjes.

 

Stap 9: Als ze klaar zijn dan smeer je de bovenkant in met het geklutste ei. Hierdoor krijgen ze een mooie kleur bij het afbakken.

 

Stap 10: Nu in de oven! Circa 15-20 min. zodra ze een mooi kleurtje krijgen met een bruin randje zoals op de foto, dan zijn ze goed!

 

*Je kunt ze koud en warm eten. Ik vind warm wel veel lekkerder, maar dit is persoonlijk.

TIP* Je kunt ze van te voren klaarmaken. Wil je ze warm bij de borrel? Verwarm ze dan nog even 10 min. op 175°C wanneer je ze van te voren hebt gemaakt.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.